Organické Řezané Listy Kopřivy
Žihlavka
Každý pravděpodobně zažil štípnutí od žihlavky. Štípe a proto se žihlavka nazývá plevelem. Ale rostlina má také svou druhou stránku. Můžete ji jíst! Vařená žihlavka má chuť připomínající špenát s okurkou.
Zdravotní vlastnosti žihlavky
Žihlavka obsahuje mnoho různých zdraví prospěšných látek, včetně vitamínu C a různých vitamínů skupiny B, vitamínu E a K. Minerály, zejména železo, křemík a vápník. Je také důležitým zdrojem chlorofylu. V žihlavce se nacházejí také třísloviny, bílkoviny, flavonoidy (antioxidanty), slizovité látky a vláknina.
Co můžete dělat se žihlavkou?
Žihlavka se používá v receptech na polentu, pesto, pyré, polévku z žihlavky nebo jako bylinný čaj. Má protizánětlivé vlastnosti, je dobrá pro čištění močových cest a jater a pomáhá lépe zvládat stres a únavu. List žihlavky má přirozeně jemnou, rostlinnou chuť. Sušená žihlavka...